U Gradskoj knjižnici Biograd na Moru održava se kreativna radionica pod nazivom „Ajmo dico glagoljati“ koju vodi Danijela Deković, predsjednica Udruge glagoljaša Zadar i Male škole glagoljice uz pomoć prof. OŠ Biograd Ivane Vrkić. Radionice su započele 23. listopada, a održavaju se svakog utorka u 17 sati. Sljedeći susreti su 6. i 13. studenog, a pozivaju se sva djeca školske dobi da dođu, nauče nešto novo i zabave se. Glagoljica je naša baština koju je potrebno upoznati i sačuvati.

O glagoljici

Glagoljica je staroslavensko pismo nastalo sredinom 9. st. koje se u hrvatskim krajevima zadržalo sve do 19. st. Autorima ovog pisma smatraju se braća Ćiril i Metod, bizantski redovnici iz Soluna. Ime pisma dolazi od staroslavenske riječi glagolati što znači “govoriti”.  Postoje dva tipa glagoljice – obla i uglata. Najpoznatiji hrvatski glagoljaški spomenik je Baščanska ploča.
Benediktinski samostan na Ćokovcu (otok Pašman) je najduže zadržao glagoljicu u službi Božjoj. U samostanu se nalazi i najbrojnija zbirka natpisa urezanih u kamen hrvatskom glagoljicom.

Pišu:  Marija U. i Antonio M.