Smatram da Hrvati često nedovoljno cijene svoj jezik  i zaboravljaju koliko je on poseban i važan. Imati svoj jezik i odrastati uz njega velik je blagoslov jer nas on čini jedinstvenima i najbolje nas predstavlja među drugim narodima.

Jezik je jedan od glavnih obilježja svakog naroda te smo po njemu prepoznatljivi u svakom dijelu svijeta. Naši su se predci stoljećima borili kako bi Hrvati danas mogli govoriti hrvatskim jezikom. Nakon brojnih pokušaja nametanja tuđih jezika na naše prostore, Hrvati su se ipak izborili za svoj jezik kojim danas govorimo. No, smatram kako mi to danas ne cijenimo dovoljno. Sve više koristimo riječi koje su porijeklom iz drugih jezika, a da te iste riječi ne znamo prevesti na hrvatski. To se najviše odnosi na mlade koji sve više koriste anglizme, usvojenice i posuđenice koje su porijeklom iz engleskog jezika. Njihov najveći izvor je definitivno Internet, gdje često možemo uočiti strane riječi koje su se već duboko ukorijenile u svakodnevni govor. Kako bismo očuvali svoj jezik, trebamo se truditi koristiti hrvatske riječi umjesto onih stranih. Naš jezik se kroz stoljeća sve više mijenjao i razvijao, dijelom i zbog utjecaja ostalih jezika i naroda koji su dolazili na prostor današnje Hrvatske, pa tako danas razlikujemo čakavsko, štokavsko i kajkavsko narječje. Sva tri narječja su karakteristična za područja na kojima se njima govori, ali su sva tri jednako posebna, upravo radi načina na koji oplemenjuju hrvatski jezik.

Hrvatski jezik trebamo čuvati, poštivati i nikad ne zaboraviti koliko smo se za njega morali boriti kroz čitavu povijest. On je naše najveće bogatstvo te ga trebamo očuvati i za buduće generacije kao što su ga naši predci očuvali za nas.

Piše: Iva J.