Dana 6. i 7. listopada 2018. godine učenici Srednje škole kneza Branimira, Julijan Kovačić, Anđela Grgić, Sara Mamić, Gabriela Ušljebrka i Ana Ušljebrka te profesori Davorka Vukić, Mate Bobanović i Josip Peran, išli su na nagradni izlet u Istru. Izlet je organizirala Zadarska županija za učenike koji su osvojili prva tri mjesta u županiji na određenim natjecanjima i smotrama. Naši učenici su te plasmane ostvarili na području povijesti, vjeronauka, latinskog te njemačkog jezika.

Izlet je počeo 6. listopada u ranim jutarnjim satima kada su dva autobusa s učenicima i njihovim mentorima krenula iz Zadra. Nakon nekoliko sati vožnje stigli smo na odmorište Ravna Gora gdje je svima podijeljen lunch paket. Sljedeća postaja bio je srednjovjekovni grad Grožnjan. Oduševila nas je izvorna ljepota crkve, zidina, ulica i spomenika, ali i činjenica da je Grožnjan od 1956. godine proglašen „gradom umjetnika“. Naše raspoloženje nije mogla pokvariti ni kiša koja je padala tijekom cijelog obilaska grada. Nakon razgleda Grožnjana zaputili smo se prema Novigradu, gdje smo se smjestili u hotel Maestral – Aminess. Na kraju dana posjetili smo Poreč. Obilazak je započeo posjetom Eufrazijeve bazilike, jednog od najljepše sačuvanih spomenika rano bizantske umjetnosti na ovim prostorima. Zatim smo s vodičem prošetali kroz decumanus i saznali najvažnije činjenice o Poreču, a slobodno vrijeme iskoristili smo za detaljniji razgled grada. Dobro raspoloženje, koje je vladalo cijeli dan, nastavilo se i pri povratku u hotel te tijekom cijele večeri.

Drugi, ujedno i posljednji dan, započeli smo s obilaskom Novigrada. Uz pratnju stručnog vodiča prošetali smo kroz grad i upoznali se s njegovim najvažnijim obilježjima. Sljedeće odredište nam je bio Rovinj, grad koji nas je oduševio zbog svojih prekrasnih boja i ulica. Vodič nam je ispričao legendu o sv. Eufemiji, zaštitnici grada Rovinja, te nam pokazao sarkofag u kojem je njeno tijelo navodno doplutalo iz Carigrada u Rovinj. Ručali smo u jednom rovinjskom restoranu, a zatim smo krenuli prema Zadru. U Zadar smo, uz puno lijepih uspomena i novog znanja, stigli u večernjim satima.

Ana Ušljebrka