Učenička zadruga „ Đardin“ iz OŠ Sv Filip i Jakov sudjelovala je na 30. Smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske od 11.-14. listopada 2018.  godine u Vinkovcima. Smotra je održana u organizaciji Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva i Agencije za odgoj i obrazovanje. Škole domaćini Smotre bile su Srednja strukovna škola Vinkovci i Osnovna škola Vođinci, a pokrovitelji Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci. Na ovogodišnjoj jubilarnoj, 30. smotri učeničkih zadruga Republike Hrvatske, izložbene prostore imalo je čak 79 učeničkih zadruga iz osnovnih i srednjih škola te centara za odgoj i obrazovanje i to: 73 zadruge koje su se plasirale temeljem postignuća na županijskoj smotri, pet  učeničkih zadruga Vukovarsko-srijemske županije i Učenička zadruga Matija Gubec iz Tavankuta, Republika Srbija, koje su sudjelovale kao zadruge – gosti.

Voditeljica Učeničke zadruge „Đardin“ Ljiljana Kadija-Pulić s učenicama Lucijom Eškinja (7.r.)  i Magdalenom Jakovljević (7.r.) iz OŠ Sv. Filip i Jakov predstavile su školski štand s temom „ Ljubav je na štandu“. Učenička zadruga „Đardin“ plasirala se na državnu smotru temeljem postignuća na Županijskoj smotri učeničkih zadruga u Zadru. Učenica Magdalena Jakovljević je posjetiteljima i komisiji predstavila proizvode i objašnjavala proces nastajanja svakog proizvoda. Praktični dio izrade proizvoda prezentirala je učenica Lucija Eškinja.

Najzapaženiji i najprodavaniji proizvod Učeničke zadruge „ Đardin“ je bio melem „ Ko beba“ koji se bazira na maceratu od nevena, a ostale sastojke melema učenice nisu željele otkriti javnosti. Osim uspješne prodaje melema, voditeljica i učenice su bile zadovoljne  uspješnom prodajom maslinovog ulja iz školskog maslinika. Učenicama je sudjelovanje na smotri bilo neprocjenjivo iskustvo za buduće školovanje jer su naučile kreirati dobar proizvod, dobro ga predstaviti i uspješno prodati. Zauvijek će pamtiti zanimljivu narodnu baštinu i kulturne znamenitosti Vinkovaca.

Piše: Magdalena Jakovljević, 7. razred